Gotický jednolodní kostel, vznikl rozšířením starší kaple r. 1487. Poškozen při bitvě na podzim r. 1620 a znovu r. 1741. V r. 1856 upraven a dostavěn. Jižně od kostela stojí poustevna. Ve hřbitovní zdi kapličky křížové cesty z r. 1860.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Původně pravděpodobně raně gotická kaple (dnešní presbytář) rozšířená na gotický kostel roku 1487 přístavbou lodi, kterou odkazem financoval mlynář Vacek a realizoval jeho schovanec Jiřík. V roce 1535 byl obehnán kostel hřbitovní zdí, hřbitov však byl používán pouze jako morový. V roce 1564 jej opravili Vlachové Jan a Valentin. Kostel byl zle poškozen při bitvě mezi vojsky Fridricha Falckého a císařskými, která v těchto místech probíhala ve dnech 27. října až 5. listopadu 1620. Císařští hřbitov a vypálený kostel používali jako základnu dělostřelectva, které odstřelovalo vojsko Fridricha Falckého a město Rakovník. Kostel byl pak opraven až roku ...
Milan Caha (zdroj: Antonín Cechner: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 39 Politický okres rakovnický, II. díl, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1913), 26.2. 2009