Hrady.cz
Šestiboká vzpěradlová dřevěná zvonice z r. 1493 (či 1495), zásadně přestavěna v roce 1630. Bednění zvonového patra a hrázděná obvodová zídka z r. 1894. Dva zvony z 15. stol. – Bartoloměj (Žebrák) a Václav (původně Jiří, čili Mlynář).
Zvonice od východu
© Ivan Grisa 05/2011
Zvonice se nachází na východním okraji Husova náměstí v Rakovníku, několik metrů severně od chrámu sv. Bartoloměje.
28.2. 2009

historie

Zvonice byla postavena roku 1493 (podle jiných – starších – pramenů až 1495) a byla určena původně pro dva zvony. Impulsem k její výstavbě bylo to, že zvon Bartoloměj (čili Žebrák) zakoupený roku 1492 byl příliš těžký pro věž sousedního chrámu. Bartoloměj má v průměru 1,60 m, je 1,32 m vysoký a slit byl v Praze. V roce 1495 k němu přibyl zvon Jiří čili Mlynář (v roce 1589 přelit a přejmenován na Václav), který měří 1,37 m a vysoký je 1,08 m.