Pseudogotický jednolodní kostelík, postavený v r. 1874 s využitím zdiva raně gotického hradištního kostela, připomínaného před r. 1217. Z gotické stavby se uchovala část zdiva na jižní straně a lomené okénko s kružbou.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Kostelík stojí na výrazné výšině nad Kokořínským dolem, která byla pro svoji výraznou polohu odpradávna využívána jako sídliště a opevněné hradiště. Lze se k němu dostat po rovině po silnici od Mšena nebo zdola po žluté turistické značce od hospody u Grobiána. Autobus ze Mšena sem jezdí pouze v pracovní dny, cca 4x denně.
12.2. 2009

historie

Rozsáhlá ostrožna, oddělená od okolí srázy po třech stranách příkře spadajícími do hlubokých údolí a spojena s planinou jen úzkou – cca 70 m širokou – šíjí, byla osídlena již v pravěku. Největší význam mělo zdejší sídliště v době karolínské, osídlena však byla i v době středověku. Původní kostelík sv. Jiří sloužil pravděpodobně již obyvatelům hradiště, v jehož areálu se nachází. Nedaleko něj se našly stopy pohřebiště, stojí poblíž místa, kde

Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 1, Academia, Praha 1977), 12.2. 2009