Pomník slavnému českému cestovateli a botanikovi 19. století postavený v jižní části Karlova náměstí v roce 1898. Autory jsou sochaři Augustin Zoula a Čeněk Vosmík.
Graficke pismenko Stavbu pomníku doprovázelo zmatení jmen několika význačných mužů. Ke konci 19. století padlo rozhodnutí o výstavbě pomníku Jana Svatopluka Presla (přírodovědec). V novinách ale vyšla zpráva o tom, že se chystá stavba pomníku Josefa Ressela (vynálezce lodního šroubu). Po dohadech, kde by vlastně pomník měl stát, byla na Karlově náměstí odhalena socha Benedikta Reozla, zhotovená díky příspěvkům českých i zahraničních zahradníků a ctitelů tohoto významného českého botanika. Nutno podotknout, že zbývající dva pánové by si svůj pomník zasloužili také...

pomník, památník
    Praha 2-Nové Město