Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liptovský Ján, Šándorovský kaštieľ

zámek Liptovský Ján

Šándorovský kaštieľ
Klasicistní zámek se starším jádrem ze 17. století v severní části obce. Nízká přízemní obdélná budova s částečně zazděnou arkádovou chodbou v jižním průčelí, postavenou kolem r. 1830.
jihovýchodní pohled na Šándorovský kaštieľ
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Další z liptovskojánských zámků (kaštieľů) je tzv. Šándorovský kaštieľ na čp. 60. Nachází se v severní polovině středu této podnízkotatranské obce, při hlavní ulici jdoucí středem obce. Liptovský Ján se nachází přibližně v polovině cesty mezi Liptovským Mikulášem a Liptovským Hrádkem, jižně od nové dálnice.

historie

Vznik Šándorovského kaštieľa je kladen někdy do 17. století s klasicistní přestavbou datovanou kolem roku 1830. Objektu vážně uškodilo utilitární využívání ve 2. polovině 20. století, kdy v něm bydlelo hned několik rodin, jímž byl zámek uzpůsoben. V přední části dokonce fungoval obchod.

popis

Zámek tvoří obdelníková přízemní stavba s kratším průčelím obráceným do uliční čáry. V době klasicistních úprav ve 30. letech 19. století byla na jižní straně postavena arkádová chodba o sedmi obloucích. Dnes z poloviny zazděných. Nad vstupem v ose jižního průčelí je malý trojúhelný štít v podobě tympanonu. Východní uliční průčelí je pěti osé. Okna lemují jednoduché profilované špalety v šambránách. Zámek je kryt jednoduchou valbovou plechovou