Pozdně románský kostelík se připomíná poprvé 1220. Poškozen husity (obnova 1437), oprava 1683, úpravy 1885 a po 1990. Původně u staré cesty do Čech, dnes hřbitovní.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 06/2006
Graficke pismenko Kostel stojí na funkčním hřbitově na kopci Plossenberg jižně od historického města. V okolí lze parkovat, velmi příjemná procházka od nádraží Meissen Triebischtal, kde končí linka železniční rychlodráhy S1 (Schöna - Bad Schandau - Dresden - Meissen). Od severní stěny kostela výhled na hrad s dómem, pohledu na město brání vegetace.

Kostel svatého Martina v Míšni
    Původně kaple u cesty do Čech (dnes Wilsdruffer Strasse) na kopci Plossenberg vznikla zřejmě v polovině 12. století. Jako hřbitovní kostel se připomíná roku 1220. Od té doby až dodnes prameny kolísají mezi označením kostel a kaple, k čemuž zřejmě přispívá skutečnost, že stavba nikdy neplnila farní funkci. Vzhledem k rozsahu a vnitřnímu vybavení ji považujeme za kostel. K prvním větším stavebním úpravám došlo po poškození za husitských válek

Ivan Grisa, dle C. D. Langer, Architekturführer Meissen, 8.2. 2009

popis

Jednolodní kostelík s obdélnou lodí, presbytářem a půlválcovou apsidou. Dochována řada kamenických článků z 12. a 13. století, dvojitá arkáda v západní stěně napovídá existenci původní západní věže, zaniklé po změně původní funkce na hřbitovní. Na sedlové střeše lodi sanktusík ("jezdec") z roku 1885, zřejmě jako náhrada staršího. Uvnitř kostela zbytky románského zařízení (oltářní mensa), kazatelna renesanční.
    Německo