Terénní náznaky tvrze na nevýrazném výběžku nad východní části obce, dnes oplocená chatová kolonie.
Kopeček po jádru tvrze od jihu
© Roman Řezáč 03/2008
Graficke pismenko Tvrziště leží na nevýrazném výběžku nad východní částí obce, v oplocené chatové kolonii. Výběžek je třeba po hlavní silnici v obci objet a vjezd do kolonie je z druhé strany. Bohužel je oplocená a zejména v zimních měsících, kdy tu nejsou žádní rekreanti, bude zamčená. V létě s tím však problém není.

historie

První zmínka o Pavlovicích pochází z roku 1349, kdy se po nich píší bratři Smil a Protivec. Ti jsou snad i stavebníky tvrze. V roce 1510 získal Pavlovice Jan Kobík z Opatova. Ten je prodal v roce 1516 Vilémovi z Perštejna. Pokud tvrz v této době ještě existovala, byl to její konec, neboť Pernštejnové o ni jistě neměli zájem a po připojení k jejich velkému panství ji nechali opuštěnou. Podle archeologických výzkumů je život na tvrzi datován od

popis

Poměrně hustá zástavba chatek a rekreační využití oblasti způsobilo, že tvrziště se dochovalo jen ve značně znehodnocené podobě. I tak ale můžeme předpokládat jednoduché utváření tvrze s jádrem a příkopem, který ho obtáčel a jistě i vnějším valem. Terénní úpravy v okolí však způsobily, že po okružním příkopu ani valu se nám nezachovaly žádné pozůstatky. Snad jen na severovýchodě je mezi kopečkem po jádru a přilehlou chatkou vidět projmutí, ovšem