Terénní náznaky tvrze na nevýrazném výběžku nad východní části obce, dnes oplocená chatová kolonie.
Kopeček po jádru tvrze od jihu
© Roman Řezáč 03/2008

Graficke pismenko Tvrziště leží na nevýrazném výběžku nad východní částí obce, v oplocené chatové kolonii. Výběžek je třeba po hlavní silnici v obci objet a vjezd do kolonie je z druhé strany. Bohužel je oplocená a zejména v zimních měsících, kdy tu nejsou žádní rekreanti, bude zamčená. V létě s tím však problém není.

historie

První zmínka o Pavlovicích pochází z roku 1349, kdy se po nich píší bratři Smil a Protivec. Ti jsou snad i stavebníky tvrze. V roce 1510 získal Pavlovice Jan Kobík z Opatova. Ten je prodal v roce 1516 Vilémovi z Perštejna. Pokud tvrz v této době ještě existovala, byl to její konec, neboť Pernštejnové o ni jistě neměli zájem a po připojení k jejich velkému panství ji nechali opuštěnou. Podle archeologických výzkumů je život na tvrzi datován od

popis

Poměrně hustá zástavba chatek a rekreační využití oblasti způsobilo, že tvrziště se dochovalo jen ve značně znehodnocené podobě. I tak ale můžeme předpokládat jednoduché utváření tvrze s jádrem a příkopem, který ho obtáčel a jistě i vnějším valem. Terénní úpravy v okolí však způsobily, že po okružním příkopu ani valu se nám nezachovaly žádné pozůstatky. Snad jen na severovýchodě je mezi kopečkem po jádru a přilehlou chatkou vidět projmutí, ovšem

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny