Zmínka o vsi z r.1328, tvrz snad ve 14. stol., doložena v 15. stol., v 16. stol. Zďárských ze Zďáru. Po třicetileté válce hosp. budova, panské sídlo znovu v r. 1692, v 18. stol. sýpka. Část zdiva snad dochována ve zdech barokní budovy býval. polesí.
barokní budova polesí, v jejiž hmotě je údajně dochována část tvrze
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Velká Dobrá leží nedaleko exitu 16 rychlostní silnice R6 a cca 3 km jihozápadně od okraje Kladna. Obcí prochází zelená turistická značka, tvrzi se však vyhýbá. Tvrz najdeme v západní části obce. Po sjezdu z R6 je třeba se dát na kruhovém objezdu (vedle nějž stávala druhá zdejší tvrz) doleva. Parkovat lze přímo na náměstí před budovou polesí.
9.2. 2009

historie

První zpráva o Dobré pochází z roku 1328, kdy je připomínán Bohuslav z Dobré. S jistotou však nelze říct, zda se tento predikát vztahoval k této konkrétní tvrzi. Na území dnešní obce stávaly tvrze dvě – jedna na katastru Velké či Hořejší Dobré (stávala na dnešním Komenského náměstí) a druhá v Malé Dobré (v areálu hospodářského dvora u dnešního kruhového objezdu), nedaleko byla navíc ves Pustá Dobrá. O tvrzi ve Velké Dobré jsou jen kusé údaje.

Milan Caha (zdroj: Švejda J.: Místopis politického okresu Kladenského, Kladno 1941 a Soupis památek, ročník 26. Politický okres kladenský, 1907 a http://www.velkadobra.cz), 9.2. 2009

Kladno  (KL)