Barokní kostel sv. Michaela Archanděla, postavený na místě gotického předchůdce, je nejvýznamější památkou v obci a tvoří její dominantu.
západní průčelí kostela
Graficke pismenko Uhelná Příbram leží asi 10 km severozápadně od města Chotěboř a její název je odvozen od výroby dřevěného uhlí pro stříbrné doly v Kutné Hoře.
Kostel stojí na severním okraji obce pod Strážným vrchem. Tvoří výraznou dominantu obce a je viditelný z mnoha míst v okolí.
Nedaleko na Strážném vrchu (511 m n. m.) je rozhledové místo. Za pěkného počasí je vidět Kolín, Kutná Hora s vrcholy Kaňk a Vysoká, Čáslav, Golčův Jeníkov, Vilémov, Železné hory a Chotěbořsko, výjimečně též Krkonoše.
Obcí prochází silnice od Třemošnice k Habrům, po které vede cyklotrasa č. 4153 Třemošnice - Běstvina - Borek - Uhelná Příbram - Jilem - Havlíčkův Brod - Štoky. Do obce se dále dostanete po silnicích od Chotěboře, Vilémova a Jeřišna.
Libor Šrámek , 2.2. 2009

Kostel sv. Michaela Archanděla
    Kostel sv. Michaela Archanděla stojí na kopci v severní části obce Uhelná Příbram. Jeho barokní podoba je z konce 18. století, kostel stojí na místě původní gotické stavby. Zachovala se část gotické přestavby kostela, datované do 3. čtvrtiny 14. století. (Že šlo o přestavbu, je evidentní z toho, že už ve 13. století je zde doložen farní kostel.) Z původního kostela se zatím nepodařilo prokázat žádný stavební zbytek. Stavební průzkum provedený v

Libor Šrámek , 1.2. 2009