Barokní kostel z poloviny 17. stol. postavený na místě staršího předchůdce. Přestavován 1744–9 a po požáru 1860. V majetku obce, výstava mešních rouch.
Graficke pismenko Areál kostela, fary a funkčního hřbitova uzavírá na východě pozoruhodné kravařské trojúhelníkové náměstí. Železniční zastávka Kravaře v Čechách vzdálena necelý kilometr jihovýchodně (výrazně výše, než vlastní městečko), autobusy staví na náměstí, kde lze i parkovat. Kravařemi prochází silnice I/15.
Na západní straně náměstí (naproti kostelu) hospoda U příjemné nejistoty s vyhovujícím výběrem, kvalitou a cenou jídel a pití.
Ivan Grisa , 31.1. 2009

Kostel Narození Panny Marie v Kravařích
    Předchůdce dnešního kostela vznikl zřejmě při vysazení města počátkem 60. let 13. století. Poprvé jmenovitě připomínán roku 1352, zanikl při požáru 1646. Do roku 1660 postaven nový raně barokní kostel, který prošel přestavbou v letech 1744–49. Při posledním požáru města roku 1860 zaniklo horní dřevěné patro věže, o osm let později dokončena její novorománská podoba. Po roce 1945 pustl, oprava počátkem 70. let. Nedávno převzala kostel do majetku

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 1.2. 2009