Hrady.cz
Kostel ze 14. století, přestavován 1484, 1565, po požárech 1709 a 1774. Poslední dokončená oprava 1973.
Kostel od západu (z náměstí)
Graficke pismenko Verneřice leží v centru náhorní planiny mezi Labem, Ploučnicí a horou Sedlo. Město spolu s osadou Loučky se táhne podél Bobřího potoka, který pod ním vytváří údolí s četnými peřejemi a vodopádem. Příjezd po silnicích II. tříd ze Žandova, Benešova nad Ploučnicí a Lovečkovic. Parkování na náměstí u kostela bezplatné, sporadické autobusové spojení z Děčína a Ústí n. L. (resp. Úštěka).

Kostel svaté Anny ve Verneřicích
    Verneřice se poprvé připomínají jako farní ves v polovině 14. století. Roku 1384 je jmenovitě uváděn kostel svaté Anny. Z původní stavby se dochovaly snad obvodové zdi presbytáře a spodní část věže. Dochovaný svorník klenby v presbytáři datuje její vložení do roku 1484. Po povýšení Verneřic na město byl kostel zásadně rozšířen v goticko-renesančním slohu (zřejmě 1565), další úpravy následovaly po požárech v letech 1709 a 1774. Po roce 1945

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 1.2. 2009