Drobný jednolodní obdélný kostel vystavěn z prostředků obce a darů obyvatel v r. 1774. V interiéru rokokový oltář a pozdně barokní kazatelna.
Mšecké Žehrovice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Obec Mšecké Žehrovice je především známá nálezem kamenné keltské plastiky – hlavy bojovníka. Ta byla objevena v květnu 1943 v pískovně jižně od obce. Plastika je uložena ve sbírkách v Národního muzea v Praze a je považována za nejvýznamnější keltskou plastiku nalezenou na našem území. Nález patrně souvisí s čtyřúhelníkovou svatyní, která se nachází nedaleko místa nálezu, při žluté turistické značce. Místo je zároveň začleněno do naučné stezky, vycházející z Nového Strašecí.
M.C., 31.1. 2009

historie

Obec Mšecké Žehrovice je poprvé písemně doložena roku 1045. Drobný a jednoduchý jednolodní obdélný kostel sv. Martina (v některých pramenech uváděného jako kaple) byl v jižní části návsi postaven na náklady místních obyvatel a obce roku 1774. Za II. světové války kostel přišel o zvon, který doposud nebyl nahrazen. Kostel dnes patří obci. Kostel má odsazený obdélný presbytář, zakončený segmentem a čtvercovou sakristii. Nad průčelím je volutový

Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978). , 28.1. 2009