Jednolodní kostel z l. 1716–18 na místě gotického kostela uváděného r. 1386 a zbořeného r. 1716. Věž přistavěna r. 1770. Kostel obnoven v r. 1870 a naposledy opraven r. 1998.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Běrunice měly údajně kostel před r. 1354 (svědčí o tom zmínka o podacím právu Slávka z Běrunic z poloviny 14. století), farní kostel sám je uváděn až roku 1386. Fara zde zanikla roku 1620, kostel se stal filiálním k farnímu kostelu v Městci Králové. V té době měli patronát hrabata Colloredové, sídlící v Dymokurách. V roce 1716 byl starý zchátralý kostel zbořen a již 7. září téhož roku byl položen základní kámen nového chrámu. Dobudován byl za dva roky a 10. září 1719 vysvěcen. Věž byla přistavěna roku 1770. Roku 1787 byl povýšen na lokální. Kolem kostela byl hřbitov, který sloužil do roku 1883. Kostel byl naposledy opravován ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 1. (A-J), Academia, Praha 1977), 27.1. 2009

Nymburk  (NB)
    Běrunice