Pozůstatek drobného panského sídla zaniklé vsi Mastnice. Tvrz se vsí zmiňována kol. r. 1400, roku 1487 uváděna jako pustá. Tvrziště s jádrem o průměru 18 m, bez stop zástavby.
jádro tvrziště
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Tvrziště je v zadní části oplocené zahrady bývalé hájovny (dnes pravděpodobně sloužící jako rekreační objekt) před severním okrajem vsi Hradčany, přibližně 16 kilometrů od Nymburka. Obec leží nedaleko silnice č. 611 vedoucí z Poděbrad do Chlumce nad Cidlinou. Obcí prochází modrá turistická značka mezi Městcem Králové a Žehuní.
26.1. 2009

historie

Tvrziště je pozůstatkem jednoho ze dvou panských sídel v zaniklé vsi Mastnice. O vsi ani tvrzích se příliš informací nezachovalo. Ves byla zmiňována kolem roku 1400, ale roku 1487 je již uváděna jako pustá. Tvrziště v zahradě hájovny má dobře dochované jádro o průměru 18 metrů, bez stop zástavby, dnes hustě porostlé nízkými jehličnatými stromy. Příkop je dobře zachován ze tří stran, na čtvrté straně byl zničen při terénních úpravách při výstavbě

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, díl 2., Argo, Praha 2000), 26.1. 2009

Nymburk  (NB)