Moje místa 0
Tvrz ze 14. století nedaleko vsi Štěpánov s dochovaným příkopem, kde na severní straně je ještě zesílen valem. První zmínka o tvrzi je z roku 1387. Tvrz začala pustnout v 18. století. Tvrziště je silně zarostlé a nedoporučuji navštěvovat v létě.
Celková dispozice tvrze
Vlevo vlastní tělěso tvrze, vpravo obraný val
Graficke pismenko Ke tvrzi je nejlepší přístup ze silnice Veselí - Klenovka. Když jedete z Veselí, u hájovny odbočíte doleva po polní cestě, která zprava vede podél sadu, u tvrze plot ustupuje a tvrz je volně přístupná. Tvrz je přímo pod vedením el. proudu. Na obraném valu tvrze jsou úly a tvrz je silně zarostlá, tak nedoporučuju návštěvu v létě :-).
Petr Nožička , 25.1. 2009

historie

První zmínka o tvrzi je z roku 1387, kdy je zmiňován Jan ze Štěpánova. Kolem roku 1397 ji koupil Jan ze Zdechovic a v letech 1403–1441 byla majetkem Petra ze Štepánova. Poté byla prodána Andělům z Ronovce. Ti ji prodali Čenkovi Střelovi z Rokyc. Purkart Střela z Rokyc byl roku 1622 odsouzen k tomu, že jeho majetek byl přeměněn v manství a až na prosby jeho manželky bylo po jeho smrti manství zrušeno. František Cikán z Černé koupil tvrz roku 1684

Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 25.1. 2009