Lázně Jeseník

Gräfenberg
Lázně Jeseník (původně Gräfenberg) využívající léčivé účinky studené vody vznikly v roce 1838 díky Vincenzi Prissnitzovi. Za jeho pokračovatelů získaly světovou proslulost. Dnes seskupení desítek lázeňských budov nad městem Jeseníkem. Dominantní secesní budova Sanatorium Priessnitz z roku 1910.
PRIESSNITZOVO SANATORIUM
Graficke pismenko Do městské části Jeseník lázně jezdí pravidelná autobusová doprava, která zastavuje na třech místních zastávkách a je možno na autobus nastoupit hned u vlakového nádraží v Jeseníku.
Autem se dostanete do nitra lázní, avšak za záchytným parkovištěm u samoobsluhy jsou všechna parkoviště placená.
Pěší cesta vede Kalvodovou nebo Priessnitzovou ulicí z Jeseníku.
Martin Smital , 21.1. 2009

turistické

Severozápadním směrem nad městem Jeseníkem stojí zdejší lázně. Původně se jmenovaly Gräfenberg, dnes Lázně Jeseník. Jedná se o komplex budov, které nabízí nespočet služeb nejen lázeňským hostům, ale i turistům. Hlavní je dominantní budova Lázeňského domu Priessnitz. K místu vede z města buď červená, či modrá turistická značka. V místech tzv. Promenády, vede samotná naučná stezka. V okolí je nespočet pramenů, pomníků a památek.
    Ivo Rozehnal, 20.7. 2011

historie

Rok vzniku lázní se datuje rokem 1822, kdy Vincenz Priessnitz nechal strhnout svou dřevěnou chalupu a postavil kamenný dům, kde zřídil první vodoléčebný ústav na světě. Ten dům stojí dodnes a je v něm umístěno muzeum Vincenze Priessnitze. S rozvojem lázeňství postupně přibývaly další léčebné domy.
    Lázně Jeseník vděčí za svůj vznik Vincenzi Priessnitzovi (4. 10. 1799 - 28. 11. 1851). Ten díky své vnímavosti a experimentům poznal léčivé účinky studené vody. Sám se po těžkém úrazu v 16 letech dokázal vyléčit a své poznatky předával dál. Ve svém domě zřídil první vodoléčebný ústav na světě a přes prvotní potíže s konkurencí místních doktorů doznal slávy. V roce 1838 získal z Vídně dekret na vodoléčbu. Jeho klientela čítala 1 500 pacientů a

Ivo Rozehnal - zdroj - web laznejesenik, web města Jeseník, materiál z infocentra, wikipedie, 20.7. 2011

O vodním doktorovi
    Vintcenz Priessnitz na školu neměl čas, jelikož už ve dvanácti letech převzal po nemocném otci hospodářství a obživu rodiny na své bedra. Musel se starat o zemědělskou usedlost a přilehlé polnosti. Když se mu v dospělosti splašili koně a on upadl pod povoz, byl zle pochroumaný a měl zlomená žebra. Vypadalo to, že nadosmrti bude mrzák; doktor ani bába bylinkářka mu neuměli pomoci. On sám si vzpomněl, jak v lese několik dní pozoroval srnce, který

Martin Smital, 21.1. 2009

popis

Lázeňské domy jsou :Albatros, Bezruč, Priessnitz, Lékařská vila, Jubilejní vila, J. Ripper, Mír, Wolker, Karolína, Bílý kříž, Maryčka atd. Mnohé z těchto domů jsou architektonickou lahůdkou. Dále zde najdete spoustu soch, pomníků, plastik, krásnou přírodu se spoustou tras k procházce i tůře a samozřejmě čerstvý vzduch a čistou vodu... Výhled je do polské roviny i na celý hřeben Hrubého Jeseníku s dominantní rozhlednou na hoře Praděd.

Jeseník  (JE)