Kostel uváděn jako farní v l.1344–51 (podle nedochovaného dokumentu již 1158). Přestavěn 1553. Vypálen Švédy v roce 1639, obnoven 1640. Do dnešní podoby přestavěn 1837–40.
celkový pohled na kostel
© Jan P. Štěpánek 09/2013
Graficke pismenko Původně kostel na tomto místě byl podle nedochovaných dokumentů (údajně nalezených při přestavbě v roce 1640), vysvěcen biskupem Danielem již roku 1158. Jádrem kostela je gotická stavba, uváděná jako farní mezi lety 1344–51. Podací právo měli tehdy čeští panovníci. Z té doby se dochoval presbytář s torzy hrotitých oken ve zdivu nad záklenky dnešních oken. Loď vznikla při úpravách po roce 1553. Roku 1639 jej vypálila švédská vojska, následujícího roku byl znovu vystavěn. Kostel byl barokně upraven roku 1707. Tehdy byl kostel bez věže, při jeho západním průčelí stála mohutná šestiboká zvonice s trojicí zvonů. Některé barokní přístavky pak byly odstraněny při úpravách ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 2 (K-O), Academia, Praha 1978), 9.2. 2009

popis

Původně jednolodní obdélný kostel, dnes má půdorys ve tvaru kříže. Gotický presbytář je pětiboký a podepřený šesti opěráky. Mezi dvěma opěráky v ose kostela je obdélníková sakristie. Nad západním průčelím je 22 m vysoká věž. Vybavení kostela je převážně barokní. Hlavní oltář je z roku 1733, podle jiných údajů až z let 1765–66. Oltářní obraz Panny Marie od Antonína Lhoty je z roku 1873. Boční oltář sv. Jana Nepomuckého je z roku 1747, druhý