Moje místa 0
Pozdně renesanční dům byl postaven r. 1609 knížetem a kardinálem Františkem z Ditrichštejna na místě dvou starších domů. Upraven po r. 1664. Byl majetkem olomoucké kapituly, později zde byly byty a pracovní úřad. V 70. letech 20. stol. byl dům rozsáhle zrekonstruován pro potřeby Muzea Kroměřížska.
Muzeum Kroměřížska
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Graficke pismenko Muzeum se stálými expozicemi - Památníkem Maxe Švabinského, archeologická a přírodovědná expozice Příroda a člověk či expozice o historii města ve sklepení pod budovou muzea Historie ukrytá pod dlažbou města. Dále provoz odborné knihovny se zaměřením na archeologii, historii a dějiny umění.
Muzeum také nabízí program pro školy, konají se v něm různé dílny a je zde přednáškový sál.
Jan P. Štěpánek, doplněno redakcí, 19.1. 2009

turistické

Muzeum Kroměřížska se nachází v centru města na Velkém náměstí v jednom ze středověkých domů. Muzeum má tři stálé expozice a několik detašovaných pracovišť. Otevřeno je celoročně, viz návštěvní doba.
    Ivo Rozehnal, 17.7. 2013

historie

Muzeum Kroměřížska se nachází v samotném centru města, na Velkém náměstí v jednom ze středověkých domů s podloubím. Počátek historie domu spadá již do roku 1609, kdy ho vystavěl kardinál Ditrichštejn na místě dvou starších domů. Upraven po r. 1664. V minulosti zde působili jezuité, později byl majetkem olomoucké kapituly. Byly zde konány soudy a církevní sněmy, později zde byly přistaveny byty a v době nacistické okupace zde sídlil pracovní

Ivo Rozehnal - zdroj infotabulka v místě a web muzea KM, 17.7. 2013

popis

Pozdně renesanční dvoupatrový dům, vystavěný na dvou středověkých parcelách. S podloubím, fasáda je členěna mezipodlažními římsovými kordonami a pilastry s římsovými hlavicemi. Obdélná sdružená okna s kamenným ostěním mají profilované nadokenní římsy, parapetní římsy podepírají volutové konzolky. Průčelí zdobí dvě kamenné desky, jedna se znakem biskupa Karla II. Lichtenštejna – Kastelkorna (také na zadní straně domu), druhá s reliéfním znakem

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999, 2.9. 2013