Moje místa 0
Jeden z mnoha výstavných domů Kroměříže, tzv. Hejtmanský vznikl po roce 1667 sloučením dvou starších domů ze 16.stol. Iniciátorem přestavby byl hejtman Maxmilián Rudolf Říkovský z Dobrčic.
Graficke pismenko Jeden z mnoha nádherných historických domů v Kroměříži, stojící na rohu Velkého a Sněmovního náměstí. V místě byly původně dva domy, které vznikly kolem roku 1500, o čemž svědčí jejich goticko-renesanční jádro. V roce 1667 totiž došlo ke spojení dvou objektů, což je díky většímu levému oblouku podloubí a odskoku úhlu podlaží stále dobře poznat. Přesto tato úprava nijak nenarušila celkový pohled z Velkého náměstí. Dům nese své jméno po iniciátorovi této barokní přestavby, kroměřížském hejtmanovi Maxmiliánu Rudolfu Říkovském z Dobrčic.
Rozehnal Ivo - zdroj - Umělecké památky Kroměříže / M.Perůtka 2015, 10.9. 2016