Židovský hřbitov byl založen před r. 1723, v 19. století byl rozšířen. Pohřbívalo se zde do 2. sv. války. Po válce byl zdevastován, novodobé náhrobky byly prodány a odvezeny. V l. 1996 - 2002 proběhla rekonstrukce hřbitova. Zachovalo se zde na 180 náhrobků, vč. barokních a klasicistních.
© Milan Caha 06/2008
Hřbitov se nachází daleko od obce – cca 2km severně, nedaleko silnice mezi samotou Elbančice a vsí Vilice. Hřbitov je volně přístupný.
18.1. 2009

historie

Židovský hřbitov leží u lesa mezi samotou Elbančice a vesnicí Vilice (asi 2 km od obce Běleč). V Bělči nebyla samostatná židovská obec, hřbitov patřil k ŽNO Mladá Vožice / Jung Voschitz. V Mladé Vožici existovala židovská obec od počátku 18. stol., zanikla za nacistické okupace. Není přesně známo kdy byl hřbitov založen, bylo to někdy před r. 1723. Ve starší části hřbitova jsou barokní a klasicistní náhrobky, v 19. století byl hřbitov rozšířen.

E.H. podle Židovské památky v Čechách a na Moravě, Jiří Fiedler, nakl. Sefer 1992; Židovské památky Čech, Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec, nakl. Era r. 2004, 22.1. 2014