Nový židovský hřbitov z r.1835. Poslední pohřeb kolem roku 1950. Dochováno 239 náhrobních kamenů, nejstarší z roku 1859.
hřbitovní brána a hrobnický domek
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Hřbitov je kilometr jihovýchodně od Komenského náměstí v Křivoklátské ulici vedoucí směrem na Pecínov, za městským hřbitovem. Je udržovaný, zamčený, brána a zeď jsou opravené. Vstup je možný kromě sobot a židovských svátků po dohodě se správcem bydlícím v hrobnickém domku čp. 416 vedle brány.
18.1. 2009

historie

Židovské osídlení v Novém Strašecí je doloženo od počátku 17. století. Byl tu malý sídelní okrsek, tvořený dvěma uličkami malých domků (jedna z uliček se dochovala v sousedství synagogy). Na počátku 19. století přestal dostačovat židovské komunitě starý hřbitov, sevřený zástavbou centra. Nový hřbitov byl založen roku 1835 jižně od nového komunálního hřbitova. Nejstarší dochované náhrobky jsou z roku 1859. Poslední pohřeb se zde konal kolem roku

židovské památky
     Rakovník  (RA)