Moje místa 0
Starý hřbitov z poloviny 17. století (snad z roku 1650) v centru Nového Strašecí. Užíván do poloviny 19. století, v roce 1952 byl zcela zlikvidován.
místo starého židovského hřbitova
zídka na snímku je (???) pozůstatkem hřbitovní zdi
© Milan Caha 01/2009
Židovské osídlení v Novém Strašecí je doloženo od počátku 17. století. Byl tu malý sídelní okrsek, tvořený dvěma uličkami malých domků (jedna z uliček se dochovala v sousedství synagogy). Starý hřbitov z poloviny 17. století (snad z roku 1650) se nacházel téměř v centru města – asi 100 metrů od Komenského náměstí. Měl rozlohu 545 m2 a jeho plocha byla vymezena zadními trakty domů v dnešní Havlíčkově ulici a na Náměstí 5. května. Vchod byl od západu z dodnes dochované úzké uličky z Náměstí 5. května. Užívaný byl do založení nového hřbitova v polovině 19. století. V roce 1952 byl zlikvidován, náhrobky byly odvezeny a jeho plocha byla přeměněna na zahrady a dvorky. Za jedinou dochovanou připomínku je považována ...