Vrchnostenský dům

Renthaus, Pálinkovský dům
Renesanční dům, který sloužil jako biskupská účtárna. Konečná podoba ze 16. stol., v 17. stol. významná přestavba. Dům nese prvky renesance a baroka. Schodiště s portálem z roku 1678 od Giovanniho Pietra Tencally.
tzv. Nárožní dům z nároží Velkého a Sněmovního náměstí
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Městský podsklepený patrový dům s neobvyklou půdorysnou dispozicí a četnými architektonickými detaily. V minulosti nesl název Dům Pálinkovský, neboť na konci 16. století ho vlastnil rod Pálinků ze Štěchovic, ale též "Renthaus" po biskupské účtárně, která zde od roku 1687 měla svoje sídlo. Dnešní podoba Vrchnostenského domu, který doznal své konečné půdorysné podoby na počátku 16. století, je v renesančním a barokním slohu. Dům v roce 1669 totiž zakoupil biskup Karel z Lichtenštejnu-Castelcorna pro svoji úřednickou agendu. Právě on nechal dům upravit s prvky podobnými nedaleké rezidenci biskupa Thurza. Nechal vložit hlavní schodiště ...
Rozehnal Ivo - zdroj - Umělecké památky Kroměříže / M.Perůtka 2015, 10.9. 2016