Hřbitov svob. pánů Loudonů a jejich příbuzných vybudovaný v r. 1894 Arnoštem Loudonem. V areálu mnoho samostatných náhrobků šlechty, kterým dominuje hřbitovní kaple dle projektu Arch. K. Mayeredera. Uvnitř oltářní obrazy akad. Malíře H. Schwaigera.
tzv. laudonská hřbitovní kaple
průčelí
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Netypický a z vlastního městského hřbitova vydělený okrsek označovaný jako tzv. Laudonský hřbitov. Nachází se zde několik větších i menších náhrobků potomků rodu svobodných pánů z Loudonů (Laudonů) a jejich příbuzných, kteří bystřické panství jako poslední šlechtici vlastnili.
Hřbitov se nachází v těsném sousedství městského hřbitova, s nímž je v současné době propojen, při silnici z Bystřice pod Hostýnem k poutnímu místu na Svatém Hostýně.
Areál je přístupný v návštěvní době shodné s provozní dobou městského hřbitova.

historie

Šlechtický hřbitov potomků slavného generála a polního maršála Ernsta (Arnošta) Gideona Loudona, vojevůdce císařovny Marie Teresie, nechal vybudovat v r. 1894 majitel bystřického panství, svobodný pán Arnošt (Ernst) Loudon, který byl c. a k. komořím a tajným radou ve Vídni. Spolu se svou ženou Henriettou hr. Seilernovou mají náhrobek ve střední části areálu. Hřbitovu dominuje novogotická pohřební kaple, kterou vyprojektoval pro Loudony vídeňský

Jan P. Štěpánek dle turistických průvodců Hostýnskem, 14.5. 2009

Array ( [0] =>