Hrady.cz
Vinice na okraji výšiny Pražského hradu, podle legendy z 10. stol. Doložena v r. 1375. V l. 1832–36 vybudoval K. E. Richter v dolní části vinice klasicistní vilu. V l. 2006–08 proběhla generální rekonstrukce a areál byl zpřístupněn veřejnosti.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Počátky vinice na východním okraji výšiny Pražského hradu údajně sahají do 10. století. Podle legendy to byl jeden z nejstarších českých vinohradů, o který se osobně staral kníže sv. Václav. V historických pramenech se vinice na Opyši objevuje v roce 1375, a to v souvislosti s vinařskými aktivitami císaře Karla IV. Teprve v polovině 17. století se poprvé objevuje označení Svatováclavská vinice. Roku 1799 vinici kupuje úředník c. k. vrchního poštovního úřadu Tomáš František Richter. V roce 1832 jeho potomek, zemský rada Karel Emanuel Richter, zahájil v dolní části vinice výstavbu vily podle návrhu Josefa Peschka. Stavba byla dokončena roku ...
M.C. (zdroj: informační materiály na vinici), 15.1. 2009