Semperova opera (Semperoper)

Dresden (Drážďany)
Novorenesanční operní divadlo, postavené v letech 1874–78 podle projektu Gottfrieda Sempera na místě obdobného objektu, postaveného týmž architektem v letech 1838–41 a vyhořelého 21. 9. 1869. Zničeno při náletu 13. 2. 1945, trosky staticky zajištěny 1946–55, obnoveno 1977–84.
Opera od jihu
© Ivan Grisa 12/2011
Graficke pismenko Kromě návštěvy některého operního či baletního představení je možné shlédnout interiér Semperovy opery i při zážitkových prohlídkách. Ty lze objednat pomocí hesla "Semperoper erleben" na přiloženém kontaktu.

Semperova opera v Drážďanech
    První samostatný operní dům byl v Drážďanech postaven v letech 1838–41 podle projektu Gottfrieda Sempera. Původně měl být součástí komplexu staveb pro různé druhy umění, z nichž se však uskutečnila jen nedaleká obrazárna Zwingeru (viz heslo). Projektant se spolu s Richardem Wagnerem, který v Drážďanech premiéroval řadu svých oper, zapojil do revoluce roku 1849 a musel ze Saska uprchnout. Jeho divadlo zničil požár 21. 9. 1869. Výstavba nové

Německo
    Sasko