Gotický chrám na místě románského kostelíku, zmiňovaného v r. 1233. Po požár r 1707 přestavěn barokně. V letech 1884–1901 regotizován.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Na místě dnešního chrámu stával románský kostelík, zmiňovaný již v roce 1233. Později byla na jeho místě vybudována gotická bazilika, jejíž jižní obvodová zeď tvořila součást opevnění, budovaného za Jana Lucemburského. Původně měl chrám dvě věže, jednu z nich vážně poškodil požár roku 1592, věž však byla obnovena. Další velký požár roku 1707 způsobil zborcení klenby chrámu a zřícení obou věží. Opravy zborceného chrámu Ital Carlo Zanetti. Větší věž nebyla nikdy obnovena, malá věž byla opravena až roku 1773. V letech 1884–85 přestavěl městský stavitel Antonín Persein kostel novogoticky. Přestavbu dokončil Rajmund Denk v roce 1901.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 3, Academia, Praha 1980), 15.1. 2009

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)