kostel sv. Tří králů

Dreikönigskirche, Dresden/Drážďany
Kostel z let 1732–9 podle projektu M. D. Pöppelmanna s věží postavenou 1854–9. Restaurován 1933–4, po náletu 14. 2. 1945 zůstaly obvodové zdi a věž. Přestavěn na církevní centrum 1984–90.
Kostel od východu
Graficke pismenko Kostel stojí přibližně v polovině západní fronty Augustovy třídy (Augustusstrasse), hlavní obchodní tepny Nového Města. Asi o 50 m blíže k Labi se nachází České centrum, naproti výborný rybí fast food firmy Nordsee.
Od nádraží Dresden - Neustadt (zastavují vlaky příměstské rychlodráhy S1 i vlaky EC z ČR) asi 500 m východně.

Kostel sv. Tří králů v Drážďanech - Novém Městě
    Na pravém břehu Labe stávala původní slovanská osada Dresdane, po založení levobřežního hrazeného města nazývaná Altedresden (Staré Drážďany). Její farní kostel, zasvěcený svatým Třem králům, se připomíná poprvé roku 1421. Při velkém požáru osady roku 1685 do základů shořel, o tři roky později ho nahradila raně barokní novostavba podle projektu Johanna Benedikta Knöffela, která dostala roku 1730 věž. O dva roky později rozhodl kurfiřt August

Ivan Grisa, dle webové stránky církevní obce (viz kontaktní informace), 13.1. 2009
    Německo