Moje místa 0
Na místě staršího dřevěného a již značně zchátralého kostela sv. Mikuláše byl v roce 1838 postaven nový kostel, zasvěcený sv. Petrovi a Pavlovi. Uvnitř dřevořezby obou světců a Krista na kříži.
Kostel sv. Petra a Pavla ve Starých Těchanovicích
© Pavel Vítek 10/2008
Graficke pismenko Obec Staré Těchanovice leží 26 km jihozápadně od Opavy, 30 km jihovýchodně od Bruntálu a 25 km severozápadně od města Odry, nad údolím řeky Moravice, na rozhraní Nízkého Jeseníku a Oderských vrchů.
Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v centru obce při silnici vedoucí od Kružberka.

historie

První zmínky o obci Staré Těchanovice pocházejí z roku 1377. Stál zde starý dřevěný kostel, zasvěcený sv. Mikulášovi, jehož stáří však není známo. V roce 1838 byl na místě tohoto původního kostela, tehdy již značně zchátralého, vystavěn kostel nový, zasvěcený sv. Petrovi a Pavlovi.
    Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 11.1. 2009

popis

Stavba kostela sv. Petra a Pavla ve Starých Těchanovicích je jednoduchá, málo originální stavba. Vybavení interiéru pochází z 19. stol. V chrámovém prostoru umístěny dřevořezby světců Petra a Pavla, pocházející z poloviny 18. stol. a Krista na kříži z třetího čtvrtletí 18. století.