Hřbitov na severním okraji Uhříněvsi, založen do počátku 18. století, rozšířen před polovinou 19. století. Má rozlohu 3302 m2 a dochovalo se na něm cca 300 náhrobků, nejstarší čitelný je z r. 1719.
skupina starších náhrobků
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Hřbitov najdete na severním okraji Uhříněvsi, na konci Vachkovy ulice, na modře značené turistické stezce kolem Uhříněveské obory, nedaleko fotbalového stadionu. Nejbližší zastávka MHD je Picassova, kde staví celá řáda autobusů – 232, 264, 265, 266, 267, 268, 364, 382, 383, 387, 393, 570.
M.C., 9.1. 2009

historie

Nejstarší písemné záznamy o židovské obci v Uhříněvsi pocházejí z roku 1670. Hřbitov byl založen nejpozději na začátku 18. století, výrazně rozšířen byl před polovinou 19. století. Pohřby se zde konaly do 2. světové války, kdy zdejší židovská komunita zanikla. Hřbitov má plochu 3302 m2 a dochovalo se na něm cca 300 náhrobků, nejstarší z roku 1719. Severní část je prázdná, nikdy nebyla k pohřbívání používána. V jižní části hřbitova chátrá

Milan Caha (zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec: Židovské památky Čech, ERA, Brno 2004), 9.1. 2009