Jednoduchá lidová kaple v podobě cihelného pilonu se šindelovou střechou v blízkosti horské chaty Kmínek. V nice vystaveny dvě netradiční sošky světců. Vznikla patrně v průběhu 19. století.
celkový pohled na kapli a chatu na Kmínku z české strany hranice
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Kaplička na Kmínku stojí v těsné blízkosti známé beskydské horské chaty. Oproti chatě, která leží jen pár centimetrů na Slovensku, je kaplička ryze česká, respektive moravská. Hranice prochází přesně středem silnice, která mezi chatou a kaplí kopíruje vrchol hřebene.
Historie kaple je neznámá. K chatě vede příjemná červeně značená turistická trasa z Bumbálky na Konečnou, či zelená a modrá ze slovenského Makova.

historie

Přesná historie kaple je neznámá. Odlesněná samota o několika dřevěných objektech pod názvem Chovanetz je zobrazena již na mapě II. vojenského mapování císaře Františka I. (II.) z let 1836–52. Možná již tehdy si obyvatelé samoty postavili drobnou kapličku pro své modlitby a rozjímání. Na historické fotografii z r. 1930 již má kaple dnešní vzhled.

popis

Asi 2 m vysoká hranolová kaple vápnem natřených cihel je krytá jehlancovou šindelovou stříškou. Na čelní straně je v tomto pilonu vytvořena skleněná nika, která ukrývá dvě lidové dřevořezby zpodobňující netradičně postavy světců. V zadní straně kaple je malá nekrytá nika se svatým obrázkem.

Frýdek-Místek  (FM)