kostel sv. Jiří (kostol sv. Juraja)

Poprad - Spišská Sobota
Původně pozdně románský kostel (1273), přestavěný goticky (1464), věž klasicistně upravená po požáru 1775. Nepříliš vydařená restaurace vnitřního zařízení 1968, oprava kostela na přelomu 20. a 21. století.
celkový pohled na kostel a sousedící zvonici
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Spišská Sobota se nachází v severovýchodní části dnešního města Poprad (roku 1946 vytvořeného spojením Popradu, Stráží, Veľké a Spišské Soboty). Příjezd od silnice I/18 (E50) z mimoúrovňové křižovatky na jihu Popradu po silnici na Kežmarok (Štefánikova), na okraji vlastního Popradu odbočit ulicí Kežmarskou a Pod bránou na Sobotské náměstí. Parkování možné zdarma přímo u kostela.
Od železniční stanice Poprad - Tatry (na trati Bratislava - Žilina - Košice) pěšky k východu, ulicí Jiřího Wokera k podchodu pod tratí, přes louku za nádražím ke čtvrti rodinných domků ulicemi Vagonárska a Velická cesta přímo na náměstí (asi 20 minut chůze).
Ivan Grisa , 7.1. 2009

Kostel svatého Jiří ve Spišské Sobotě
    Kostel byl postaven v pozdním románském slohu před rokem 1273 uprostřed náměstí tržního města, osazeného německými přistěhovalci. Gotickou úpravou prošel počátkem 60. let 15. století (včetně přístavby kaple sv. Anny na severní straně). Od počátku 16. do poloviny 17. století luterský, poté znovu katolický. Roku 1777 jej poškodil velký požár města, po kterém se změnil vzhled západní věže. Kostel se vyznačuje vzhledem ke své velikosti množstvím a

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.spsobota.szm.sk/, 7.1. 2009

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec