Dřevěná kaple, pod vrcholem Stožecké skály (Stožeckým hradem) v I. zóně Šumavského chráněného území, je ukázkou lidové řežbářské práce. Byla postavena v první polovině 19. století při prameni léčivé vody a obnovená v roce 1988.
Čelní strana kaple
Graficke pismenko U pramene vedle kaple se vyléčil ze slepoty volarský kovář Jakub Klauser, který zde nechal postavit malou dřevěnou kapličku, r. 1791, a ta byla doplněna 1804. V roce 1815 přibyl obraz Panny Marie s růží a děťátkem od volarského malíře Ignáze Schramla. R. 1867 navštívil kapli pražský arcibiskup Bedřich Schwarzenberg, bratr Jana Adolfa – majitele českokrumlovského panství, který ji nechal rozšířit. Pro oltář namaloval vzácný obraz Madonu s růží Ignac Schraml. Obraz snad nakonec skončil v Bavorsku. Ke kapli vedly 3 křížové cesty (stožecká, cesta z Dobré a česko-žlebská se zasklenými obrazy na dřevě). U dnes vyschlého pramene stával dřevěný kříž. ...
P. Vaculčík - více pramenů z Internetu, 4.1. 2009

Prachatice  (PT)