Sloup zřízen 1681–5 jako poděkování za skončení moru 1680. Sochy od A. Kitzingera z Děčína, kamenická práce A. Walde, projekt G. Broggio. Na vrcholu Immaculata, na podstavci svatí Šebestián, Roch, Bartoloměj a Fr. Xaverský. Po 1990 důkladně opraven.
Graficke pismenko Sloup stojí uprostřed skupiny lip ve středu severní části Mírového náměstí. Zde je možné za poplatek parkovat, od autobusového nádraží a železniční zastávky Litoměřice město asi 450 m k severozápadu, od železniční stanice Litoměřice horní nádraží asi 800 m k jihu.
Ivan Grisa , 4.1. 2009

historie

Sloup zřízen v letech 1681–85 jako poděkování za skončení moru 1680. Sochy od A. Kitzingera z Děčína, kamenická práce A. Walde, projekt G. Broggio. Na vrcholu Immaculata, na podstavci svatí Šebestián, Roch, Bartoloměj a František Xaverský. Po roce 1990 důkladně opraven.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 30.1. 2009

socha, monument