Moje místa 0
Bývalá černouhelná těžní štola Hubert na jihovýchodním úbočí kopce Landek v Koblově. Započala být hloubena r. 1835. Dosáhla hloubky 160 m. Zlikvidována ještě v 19. století.
celkový pohled na místo bývalé štoly Hubert
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Štola Hubert je zachovalou památkou na počátky hornictví na území současné Ostravy. Nachází se ve svahu nad řekou Odrou, nedaleko pod jejím soutokem s pravostrannou řekou Ostravicí. Spadá pod katastr obce Koblov. Dnes na štolu upomíná pouze oplocený větrací průduch při zelené turistické značce z Koblova na Landek.

popis

Profil této štoly, která začala být hloubena v roce 1835, je neznámý. Konečné hloubky dosáhla štola na 160 m. Není známo, kdy byla přesně štola zlikvidována, předpokládá se však, že se tak stalo ještě v 19. století. Konečná likvidace proběhla v roce 2002.