Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v barokním slohu v letech 1727 až 1728. Původně stál na kopci nad vsí, která již neexistuje. Zaplavena vodami přehrady Slezská Harta.
Kostel sv. Jana Nepomuckého v Karlovci
Pohled na kostel od přehrady
© Pavel Vítek 10/2008
Graficke pismenko Zaniklá vesnice Karlovec dnes leží na dně přehradní nádrže Slezská Harta. V současnosti je místní částí města Bruntál. Pod hladinou přehrady zmizela v 90. letech 20. století. Původní ves dnes připomíná jen kostel sv. Jana Nepomuckého, který byl postaven na kopci nad vsí. V obci stával i zámek, který však také zanikl při napouštění přehrady.
Místo je přístupné z obce Nová Pláň po cestě vedoucí po břehu přehrady. Do Nové Pláně se dostaneme ze silnice č. 45 (Šternberk – Bruntál), na začátku obce Valšov odbočit vpravo a pokračovat asi 2 km.

historie

Ves Karlovec byla založena v 16. století. Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v barokním slohu v letech 1727 až 1728.

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je jednotná podélná jednolodní stavba, k níž na jižní straně přiléhá čtyřboká sakristie. Nad jižním závěrem lodi na střeše vztyčena polygonální lucerna. Hladké boční fasády jsou prolomeny půlkruhovými okny. Sál zaklenut valenou klenbou s výsečemi, závěry zalamovanou konchou. V současnosti interiér kostela bez vybavení. Ke kostelu vedlo z původní obce dlouhé barokní schodiště, kryté šindelovou střechou, podpíranou

Bruntál  (BR)
    Karlovec