Geising - Lauenstein
Nenápadný, díky okolní zástavbě prakticky nevyfotografovatelný kostel ukrývá velké bohatství saské renes. plastiky. Poprvé připomínán 1340, současná stavba 1596–1602. Četné požáry (poslední 2003) se naštěstí nedotkly podstaty stavby a její výzdoby.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Lauenstein je součástí města Geising ve východních Krušných horách. Sám leží na příkrém ostrohu nad údolím říčky Mohelnice (Müglitz), která pramení u zaniklé osady téhož jména na českém území severně od Komáří vížky nad Krupkou. Příjezd z Čech po dálnici D8/A17 (hraniční přechod Krásný Les), na výjezdu (Ausfahrt) 8 na silnici S174, po ní asi 5 km k jihu a západu (téměř polovinu cesty zpět podél dálnice) přes jižní okraj Liebenau do údolí Müglitz a uličkami Lauensteinu na náměstí, kde lze zaparkovat. K dopravě vlakem lze využít dráhu v údolí Mohelnice (Müglitztalbahn) ze stanice Heidenau (přestup z železniční linky S1, která v Bad Schandau ...
Ivan Grisa , 27.12. 2008

Evangelický kostel v Lauensteinu
    Předchůdce dnešní stavby připomínán prvně roku 1340 (tehdy samozřejmě ještě katolický). V poslední třetině 15. století přestavěn pod vedením Hanse Münzera. Po velkém požáru 1594 jej nechal obnovit Günther z Bünau v dnešním rozsahu. Za presbytářem vznikla hrobka rodiny z Bünau. Celé zařízení kostela i hrobky pochází z následujících let. Je dílem rodin Michaela Schwenkeho a Lorentze Hoerniga z nedaleké Pirny. Důležitou součástí zařízení jsou i

Ivan Grisa, dle webových stránek Spolku pro podporu kultury v Lauensteinu, 27.12. 2008