Rokytnice v Orlických horách
Mariánský sloup vybudoval v letech 1770–71 Josef Vilém hrabě z Nostic-Rieneck. Na sloupu Panna Marie Imaculata, na soklu sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého, reliéf sv. Floriána a erb rodu Nostitz-Rieneck.
Graficke pismenko Barokní pískovcový sloup na náměstí nechal vystavět majitel rokytnického panství Josef Vilém hrabě z Nostic-Rieneck jako upomínku na léta velké neúrody a hladu. Postaven byl v letech 1770 až 1771, obnoven v roce 1846, 1886, 1914 a naposledy v roce 1995.

Jádro sousoší tvoří vysoký hladký sloup, na jeho hlavici stojí socha Panny Marie Imaculaty. Sloup sám stojí na soklu, z čelní strany zdobeného reliéfem sv. Floriána a erbem rodu Nostitz-Rieneck. Po stranách stojí sochy sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého, kolem sloupu je ozdobné barokní pískovcové zábradlí.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 3, Academia, Praha 1980), 27.12. 2008