Hrady.cz
Zbytky tvrze pojmenované po údajném vladykovi Hrochovi, který zde snad mohl sídlit ve 13. st. První jistá písemná zmínka až z r. 1543, kdy již byla tvrz pustá. Dochovaly se pouze zbytky obvodového zdiva paláce do výše prvního až druhého patra.
Doslova co by kamenem dohodil od železniční trati je možné spatřit trozo hranolové věže a dobře viditelné je i bývalé ohrazené území tohoto hrádku.
28.5. 2002

historie

Tvrz stávala na vyvýšené planině na východním okraji údolí, jímž od Březnice protéká říčka Vlčava k Mirovicům. Tímto údolím šla od pradávna stezka od Mirovic na Březnici a dále na Příbram. Blízkost knížecího raně středověkého hradu Bozně a vsi Stražiště na protějším svahu vyvolává dohad, zda i tvrz Hrochův hrádek neměla převážně strážní funkci. Ve 13. století na Hrádku sídlil vladyka Hroch, po němž byl pojmenován. Neznámo kdy získal statek

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, Praha 1986, 5.4. 2005

popis

Z tvrze je zachována zhruba polovina věžovitého stavení, založeného dodatečně na západním okraji ostrohu, opevněného staršími valy ze 13.století. Dřevěný překlad v okenní nice byl dendrochronologicky datován do r. 1309+. Věž měla nejméně čtyři plochostropá podlaží - spodní z nich byla dělena střední příčkou na dvě pravděpodobně stejné části. Místnost v úrovni 2.patra byla již obytná (větší okno se sedátkem, vstup na prevet). Ve 3.patře byla asi

Encyklopedie českých tvrzí, 1.díl A-J,, kolekt. aut.,,nakl.Argo,1997, Jaroslav Špiroch, 17.6. 2014