Fara při kostele sv. Jiří a sv. Martina v Martínkovicích doložena v r. 1384. Dnešní barokní budova je z konce 17. stol, je dílem Martina Allia z Löwentalu.
fara ze hřbitova
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Martínkovice vznikly ve 13. století v souvislosti s benediktýnskou kolonizací Broumovské kotliny za krále Přemysla Otakara I. První zmínka o vsi je z roku 1320. Fara při kostele sv. Jiří a sv. Martina musela existovat již v roce 1384, kdy je kostel zmiňován jako farní. Dnešní barokní budova fary vznikla někdy mezi lety 1692–1698, pochází zřejmě z dílny autora přestavby sousedního kostela Martina Allia z Löwentalu. Fara byla dlouho opuštěná a chátrala. Dnes ji vlastní občanské sdružení, jehož cílem je rekonstrukce a oživení této vzácné barokní budovy.