Skupina původně gotických domů smíšené stavby, vzniklá z někdejších kupeckých krámů v severní části hlavního náměstí (dnes Krále Jiřího z Poděbrad). Četné přestavby do 19. stol., při rekonstrukci v 50. letech 20. stol. vložena železobetonová kostra.
Špalíček od jihu
Graficke pismenko Jeden ze symbolů Chebu najdeme v čele severní strany náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Od železniční stanice a autobusového nádraží asi 700 m na sever, příjezd autem na náměstí možný, parkování za poplatek.
Ivan Grisa , 21.12. 2008

Chebský Špalíček
    Skupina původně gotických domů smíšené stavby (převážně hrázděné), vzniklá z někdejších kupeckých krámů v severní části hlavního náměstí (dnes Krále Jiřího z Poděbrad). Četné přestavby do 19. století, po roce 1945 zpustly. Při rekonstrukci v 50. letech 20. století vložena železobetonová kostra, na niž byly "přivěšeny" původní obvodové zdi.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 30.1. 2009

Karlovarský kraj