Kříž na místě zvaném Stínadla, označuje, kde do roku 1765 bylo brandýské městské popraviště.
kříž na Stínadlech
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Brandýs byl městem, které mělo od středověku do roku 1765 hrdelní právo. Památník v podobě prostého kamenného kříže a pomístní název Stínadla připomíná místo, kde až do odnětí hrdelního práva císařovnou Marií Terezií v r. 1765 bývalo městské popraviště. Toto místo leželo tehdy západně od města, nedaleko něj byl později ze starého hliníku vybudován židovský hřbitov. Dnes leží Stínadla uprostřed městské zástavby. Posledním brandýským katem, který v renesanční katovně v ulici v ulici S. K. Neumanna čp. 213 dožil do roku 1790, byl František Neufuss. Místo dnes leží na ulici Kostelecká, je volně přístupné a na jeho historii bohužel neupozorňuje žádná informační či pamětní deska.
Milan Caha (zdroj: Miroslav Šnaiberk: Putování brandýskou historií. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav , 2005), 21.12. 2008