Barokní kostel sv. Víta byl vystavěn Františkem Kermerem v l. 1770–75 náhradou za zbořený gotický kostel. Z původního kostela se dochovala krypta s hrobkami Půticů a Oppersdorfů. Kostel je jednolodní s obdélným závěrem a hranolovu věží v průčelí.
Častolovice - kostel sv.Víta
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Městys Častolovice najdete jihozápadně od Rychnova nad Kněžnou a asi 30 km východně od Hradce Králové. Leží na hlavním silničním tahu (silnice č. 11) vedoucím z východních Čech na severní Moravu.
Kostel sv. Víta je zdaleka viditelnou dominantou městečka. Hlavní památkou v Častolovicích je veřejnosti přístupný renesanční zámek rodu Šternberků se zámeckým parkem. Současnou majitelkou je Diana Phipps Sternberková.

historie

Původní gotický kostel, který se připomíná roku 1356, byl zbořen. Nový barokní kostel sv. Víta byl vystavěn v letech 1770–1775. Je dílem hradeckého stavitele Františka Kermera. Z původního kostela se dochovala krypta se třemi sklepy. V nich jsou hrobky Půticů a Oppersdorfů.
    Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Čech A - J, ACADEMIA, 1980, 21.12. 2008

popis

Kostel sv. Víta je jednolodní stavba s obdélníkovým presbytářem. V západním průčelí kostela je vztyčena hranolovitá věž. Věžní hodiny pocházejí z 80. let 19. stol. Z původního kostela pochází hlavní oltář, který byl v letech 1812–16 přestavěn do dnešní podoby. Cínová křtitelnice s českým nápisem byla do nového kostela také přenesena z kostela původního. Je datována rokem 1589. Na levé straně u vchodu do kostela je náhrobní kámen Fridricha z

Rychnov nad Kněžnou  (RK)
    Častolovice