Bývalý špitální kostel na někdejším Kutnohorském předměstí je poprvé připomínán 1359, opraven 1654, barokně přestavěn 1747, poslední oprava 1936, 2007 nová střecha. Dnes pravoslavný.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kostel svatého Jana Křtitele stojí mezi ulicí U křižovatky a nedávno postaveným nákupním centrem (parkování do tří hodin zdarma). Od vlakového i autobusového nádraží asi 300 m západním směrem.
Ivan Grisa , 20.12. 2008

Kostel svatého Jana Křtitele v Kolíně
    Původní špitální kostel na někdejším Kutnohorském předměstí se poprvé připomíná až roku 1359, vznikl nejpozději koncem 13. století. Sousední budova (dnes rybářský svaz) je pozůstatkem špitálu, přemístěného roku 1518 do dnešního domu čp. 27 u kostela sv. Bartoloměje (historické museum). Kostel poté sloužil jako filiální a hřbitovní. Barokní přestavba proběhla roku 1747, další opravy 1861–69, 1936–37. Od roku 1952 slouží pravoslavným. Kostel si

Ivan Grisa, dle Rišlink - Jouza - Zubíková: Průvodce k památkám, Kolín, nedatováno (EHD 2009), 22.9. 2009

Kolín  (KO)
    Kolín