Barokní socha sv. Jana Nepomuckého na návsi obce Malá Dobrá z r. 1753. Dříve stála na návsi sousední obce Velké Dobré, v r. 1957 odstraněna. V l. 1969–1970 restaurována a přenesena na dnešní místo.
socha sv. Jana Nepomuckého na návsi v bývalé obci Malá Dobrá
© Milan Caha 04/2008
Velká Dobrá leží na zelené turistické značce č. 37 na Kladno. Nedaleko obce prochází rušná rychlostní silnice R6 z Prahy na Karlovy Vary.
15.12. 2008

historie

Nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1328, kdy je zmiňován Bohuslav z Dobré. Až do třetiny 20. století tu existovaly dvě samostatné vsi, vzdálené od sebe asi 800 metrů. Od 15. století se nazývaly Velká nebo též Hořejší Dobrá (dnešní jihozápadní část obce) a Malá neboli Dolejší Dobrá (severovýchod obce). K sloučení pod názvem Velká Dobrá došlo v roce 1935. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na návsi bývalé samostatné vsi Malá Dobrá, nedaleko

socha, monument
     Kladno  (KL)