Hrady.cz
Barokní kostel dokončený v roce 1722 je začleněn do areálu duchovského zámku. Stojí na místě svých starších předchůdců, jejichž zdivo se ve hmotě kostela částečně dochovalo. V květnu 1945 shořelo cenné vnitřní vybavení.
Východní průčelí zámeckého kostela
Kostel stojí v jihozápadní rohu Náměstí Republiky, vedle brány do zámku – v historickém centru Duchcova.
Ivka, 27.12. 2008

Zámecký kostel Zvěstování Panny Marie
    Kostel je barokní stavba dokončená v roce 1722 a obnovená 1826. Stojí na místě staršího renesanční kostela z roku 1587, jehož zdivo bylo částečně využito. V jižní straně presbytáře se dokonce zachovaly zbytky raně gotického kostela sv. Jiří. V květnu roku 1945 kostel vyhořel a bylo zničeno jeho cenné vnitřní zařízení. Byly zde pozdně gotické plastiky, hlavní oltář od M. B. Brauna (1720) a obrazy na hlavním i bočním oltáři od V. V. Rainera.
    Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 27.12. 2008

popis

Kostel je jednolodní stavba s trojicí mezipilastrových kaplí po stranách, má valenou klenbu s lunetami. V západním průčelí stojí dvě věže mezi nimiž je předsíň ukončená štítem. Presbytář je polygonální, klenba s lunetovým závěrem. K jižní straně lodi přiléhá čtvercová Valdštejnská kaple.