Budova z let 1792–1798 nahradila starší dřevěnou faru, zbořenou v roce 1791. Od roku 2005 v soukromých rukou, slouží k bydlení. Budova je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.
© Milan Caha 12/2008
Graficke pismenko Kdy v byla v Žehuni postavena první fara není doloženo, první zmínky o faráři působícím v místním kostele sv. Gotharda pocházejí z roku 1361. Vlastní fara je doložena až v roce 1594. Z roku 1721 je zpráva o obnovení farnosti a opravě starší farní budovy. V roce 1791 byla původně dřevěná budova fary zbořena. Dnešní budova byla postavenamezi lety 1792–1798. V roce 2005 koupili faru noví majitelé, kteří ji postupně upravují k obyvání. Budova je zapsána do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR pod číslem 49727/2–4406.

Milan Caha (zdroj:Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 15.12. 2008