Moje místa 0
Barokní hranolová kostnice s mansardovou střechou z l. 1765–66. Autorem je František Kermer. Obnovena v roce 1896. Uvnitř umístěny kosti ze zrušených hrobů a starší kostnice.
© Milan Caha 12/2008
Graficke pismenko Barokní hranolová kostnice stojí v jihozápadním rohu hřbitova u kostela sv. Gotharda. V letech 1765–1766 ji postavil František Kermer. Nahradila starší kostnici, která stávala pravděpodobně proti hřbitovu, v místě základní školy. Kostnice byla obnovena r. 1896 a opravována v letech 1929–1932 a 1987. Uvnitř jsou kosti ze zrušených hrobů a ze starší kostnice. Uspořádání interiéru vzniklo v druhé půli 18. století. Kromě útvarů z kostí je v interiéru barokní dřevěný kříž z konce 18. století.

Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 14.12. 2008