Moje místa 0
Kaple Nalezení svatého Kříže na návsi Malé (či Dolejší) Dobré z let 1816 –1817, postavená na místě zbořené kaple z roku 1765.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Velká Dobrá leží na zelené turistické značce č. 37 na Kladno (ta prochází přímo kolem kaple). Nedaleko obce prochází rušná rychlostní silnice R6 na z Prahy na Karlovy Vary.
15.12. 2008

historie

Nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1328, kdy je zmiňován Bohuslav z Dobré. Až do prvé třetiny 20. století tu existovaly dvě samostatné vsi, vzdálené od sebe asi 800 metrů. Od 15. století se nazývaly Velká nebo též Hořejší Dobrá (dnešní jihozápadní část obce) a Malá neboli Dolejší Dobrá (severovýchod obce). K sloučení pod názvem Velká Dobrá došlo v roce 1935. Kaple Nalezení svatého Kříže na návsi tehdejší samostatné vsi Malá (či Dolejší)

Milan Caha (zdroj: Zdeněk Wirth: Soupis památek historických a uměleckých v Království českém, ročník 26. Politický okres kladenský, Praha 1907), 15.12. 2008