Barokní kaple, postavena v roce 1798. Zrekonstruována a znovu vysvěcena 1999. U kaple začíná křížová cesta z roku 1850.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kaple sv. Anny stojí v horní části Martínkovic, na úpatí hřebenu Broumovských stěn. Obec Martínkovice vznikla ve 13. století jako výsledek kolonizačních aktivit břevnovského kláštera. Benediktýni povolali do úrodné roviny kolem zemědělce a řemeslníky z Durynska a Flander. První zmínka o obci je z roku 1320.

Výstavbu kaple inicioval podle pověsti slepý mládenec Philipp Herden v roce 1796. Sbíral na ni prostředky z almužen tak úspěšně, že kaple mohla být dokončena už za dva roky, tedy v roce 1798. Po léta se v kapli konaly mše. Obnovena a slavnostně znovu vysvěcena byla v roce 1999, od té doby se tu znovu příležitostně znovu konají bohoslužby. U kaple začíná značně poškozená křížová cesta z roku 1850.

Náchod  (NA)
    Martínkovice